вторник, 14 декември 2010 г.

Храносмилателни ензими + водорасли АФА


Храносмилателни ензими + водорасли АФА

Водораслите AFA са изключително богати на метаболитни ензими – около 2000 вида. Те осигуряват на организма жизненоважни хранителни съставки. Добавените към тях храносмилателни ензими подпомагат храносмилането в началната предсмилателна фаза. Приемат се в началото на храненето или се поръсват върху храната, ако тя не е гореща.
Ензимите AquaSource осигуряват достатъчни количества от обичайните храносмилателни ензими, необходими за усвояване на различните храни, а именно: протеаза – за белтъците, амилаза – за въглехидратите, и липаза – за мазнините. Много важно е, че те съдържат също и лактаза – за по-добро усвояване на млечните продукти. Добавени са и бромелаин и папаин. Това са протеолитични ензими, които се извличат от ананас и папая. Тяхното благотворно въздействие е описано в стотици научни трудове – тук ще изброим само най-важните ползи от тях:
- намаляват възпалителните процеси;
- намаляват болката и отоците от спортни травми и хирургически интервенции;
- съкращават възстановителния период и подпомагат по-бързото възвръщане на множество функции;
- имат положителен ефект върху хронични и остри синузити, остеоартрити, ревматоиден артрит, бурсит, тендинит, мускулни спазми, склеродермия;
- разтварят съсиреците в кръвоносните съдове и не позволяват отлагания в тях, което ги прави ефикасни -  при гръдна жаба, тромбофлебити и варикозни вени;
- облекчават артериалните спазми;
- подобряват абсорбцията и проникването в тъканите на различни субстанции, в това число някои лекарства;
- помагат при лошо храносмилане.
Ензимите АкваСорс са изцяло от растителен произход и са подходящи за вегетарианци. Тяхното производство не е свързано с жестокост и насилие над животни. Тяхната активност е висока и за да действат, те не се нуждаят от високата киселинност на стомаха, както някои храносмилателни ензими от животински произход. Употребата им е отличен начин за подобряване на здравето. Препоръчват се като хранителна защита при:
  • чувство на умора след хранене;
  • меню, състоящо се предимно от преработени храни;
  • нередовно, нарушено или небалансирано хранене с повече мазнини, консервирани храни и пр; 
  • проблеми с храносмилането (тежест, подуване, болки, газове и пр.)
  • деца и бебета, които не растат достатъчно и не усвояват добре храната
  • стари хора, при които ензимите по начало са силно намалени;
често боледуващи или хронично болни, особено хора с храносмилателни смущения, хормонален дисбаланс, проблеми с кръвната захар, затлъстяване, висок холестерол, алергии, стрес, артрит и отслабена имунна система;
  • хора, които искат да се изчистят бързо от токсини;
  • здрави хора, които искат още повече енергия.
Ензимите - мерило за здравето ни
Ензимите са биокатализатори - специални протеини, които улесняват протичането на биохимичните реакции в организма. Те участват в обмяната на веществата и помагат на тялото да се освобождава от токсините. Съществуват хиляди ензими, всеки с отделна функция, и без тях не можем да съществуваме. Ензимите се делят на две главни групи: метаболитни и храносмилателни.
Метаболитни ензими
От тях зависи енергията на всеки човек. Те определят жизнеността ни, продължителността на живота, бързината и ефективността на обмяната на веществата, както и способността на организма да се чисти от токсини. Следващият път, когато отидете на танци или се затичате, спомнете си, че нито едно движение не е възможно без помощта на вашите ензими.
Състоянието на имунната система също е в пряка зависимост от някои ключови ензими. Често боледуващите деца и вечно уморените възрастни си приличат по това, че техните ензими не успяват да се справят с изискванията на живота.
Ензимната активност се унаследява и с нейните особености се свързва предразположението към някои болести, в това число ракът. Знае се, че той най-често е свързан с много нарушен имунитет, както и с прекалено количество свободни радикали. Вътрешната антиоксидантна система на организма, която има за задача неутрализирането на свободните радикали, зависи от ензимната наличност и активност. Или по-просто казано: ако искате да се предпазите от рак, грижете се за ензимите си!
На физическо ниво определянето на ензимната активност е най-добрият начин за измерване на жизнената сила. С възрастта активността на някои ензими може да намалее до 20 пъти, че и повече! Ето защо съхраняването на ензимите означава продължаване на младостта.
Храносмилателни ензими
С храната в тялото навлизат различни вещества. За тяхното усвояване са необходими няколко вида храносмилателни ензими. Протезата разгражда протеините, амилазата - скорбялата, липазата - мазнините, а лактазата - млечната захар. Част от тях се синтезира в организма, при което се изразходват собствените му химични и енергийни ресурси. Друга част се набавя от някои храни – пресните сурови плодове и зеленчуци, накиснатите и покълнали ядки и семена, ферментиралите храни, пчелния мед, суровото мляко и пр.
Готвените храни не могат да служат за тази цел - ензимите се разрушават от топлината. Далеч преди температурата на кипене, още при 54oС, всякаква активност на ензимите се преустановява. Консервиране, печене, задушаване, пържене, пастьоризиране на млякото, микровълнова печка - всичко това убива ензимите.
Ензимно изчерпване: защо стареем?
Типичното съвременно меню се състои предимно от топлинно преработени храни и съдържа твърде много мазнини, скорбяла и млечни произведения. Това принуждава организма да синтезира собствени храносмилателни ензими в необичайно големи количества, при което може да се стигне до намаляване на възможностите му за произвеждане на метаболитни ензими и до общо влошаване на здравето, сънливост след хранене, по-бързо състаряване и дегенерация.
Признаците за ензимно изчерпване съвпадат с тези, характерни за остаряването – лоша кожа, бръчки, липса на жизненост и пъргавина. Това означава, че всички процеси в организма не протичат с предишната скорост и ефективност.
Особено зле се отразява ензимното изчерпване на мозъка и нервната система. За това е виновен и стресът, който изисква от нас повече енергия, за да се справяме с ежедневието. Впрочем парадоксално е, че интелектуалците са по-застрашени от ензимно изчерпване на мозъка в сравнение с останалите. Принудителната редовна концентрация за продължителни периоди от време с годините може да се отрази на мозъка неблагоприятно. Някои отговорни професии като например лекари, учители, диспечери, директори, хора, работещи на смени, при които има съчетание от недоспиване с умствена преумора се отличават с много голям риск за мозъка. При такива хора на стари години може да възникнат болести като Паркинсон или Алцхаймер, или просто да се проявят по-изразени симптоми на сенилност.
Ензими и боледуване
Особено ясно се вижда колко важни са ензимите по време на боледуване. Често тогава апетитът намалява, тъй като всички сили на организма се мобилизират за борба с болестта. Приемането на готвена храна може да влоши състоянието на болния, защото отклонява енергията му към храносмилане, когато е по-важно да се бори с болестта и за възстановяване на клетките си.
С ензимите са свързани някои важни клонове от съвременното природолечение – суровоядство, при което всички ензими, необходими за усвояване на храната, се внасят с нея; соколечение, при което освен това се постига и изчистване на организма от токсини и шлаки; лечебно гладуване, при което въздържането от хранене пренастройва метаболизма към самовъзстановяване на увредени клетки, органи и системи. Добавянето на храносмилателни ензими към храната на всеки човек по принцип е много добра идея. Така се укрепва храносмилането, ако то е отслабено по една или друга причина и се подпомага метаболизма.
Човешкият организъм разполага с определен капацитет за производство на ензими и го насочва повече в една или друга посока според нуждите си. Колкото повече енергия отива за синтезиране на храносмилателни ензими, толкова по-малко остава за останалите нужди на организма.
При най-разпространения начин на хранене (с готвени храни) ензимните наличности постепенно се изчерпват. Това е една от причините деца, чието меню често е бедно на ензими, отначало да растат и да се развиват добре, но когато станат възрастни, да страдат от запек, болести на кръвта, язви, артрит и др. Други болестни състояния, свързани с възрастта, също изцяло или отчасти се обясняват с изчерпване на ензимните резерви. Приемането на небалансирана храна, например високопротеинова, също води до преразход на ензими.
Ензими и диабет
Основен производител на храносмилателни ензими в организма на човека е задстомашната жлеза (панкреас). Същата жлеза произвежда и инсулин. Логично е да се допусне, че ако прекалено много от енергията на панкреаса отива за производството на храносмилателни ензими, той не може да синтезира достатъчно инсулин. Липсата на инсулин води до болестта диабет. Добавянето на храносмилателни ензими към менюто може да намали натоварването на панкреаса и той да започне да изработва повече инсулин – така здравето на хората с диабет може чувствително да се подобри.
Това не означава, че диабетът се лекува с ензими – става дума за облекчаване и отбременяване на натоварването на панкреаса. От друга страна, когато се добавят ензими към храната, тя се усвоява по-добре и клетките на панкреаса получават по-богат приток на хранителни вещества. Това им помага да се обновяват и да произвеждат по-добре и повече хормони и ензими. Затова се препоръчва при всяко хранене хората, болни от диабет, да приемат по една капсула ензими с водорасли.
Естествено, това се отнася и за хората с други хронични болести – винаги е добре тяхната ензимна енергия да се съхранява, за да се насочва за борба с болестта.
Ензими и здрави хора
Всеки нормален здрав човек, който се храни с готвена храна, има нужда от допълнително приемане на храносмилателни ензими. Не бива да се притесняваме, от това че ще “привикнем” или “ще се изнежим” – просто това е един сигурен начин да повишим енергията си и да се съхраним по-дълго време млади и здрави.
Особено големи са нуждите ни от ензими през зимата, когато по традиции се ядат повече готвени и консервирани храни, а пресните зеленчуци и плодове не достигат. Ако по коледните и новогодишни празници към богатите трапези и лакомства прибавим и няколко капсули ензими, сигурно ще се почувстваме толкова добре, че ще се упрекнем затова, че не сме правили това цял живот…
Употреба:
По 1 капсула преди хранене.
Съдържание на 1 капсула:
  • АФА - 60 мг
  • протеаза - 60 мг
  • амилаза - 50 мг
  • лактаза - 65000 IU концентрация - 20 мг
  • липаза - 20 мг
  • бромелин - 50 мг
  • папаин - 50 мг
капсула: чист желатин - 100 мг.