събота, 18 декември 2010 г.

Пробиотици - здраве за червата


Ацидофилус и Бифидус - приятелските бактерии

Ацидофилус и Бифидус са наименования на пробиотици, т.е. приятелски бактерии, които подобряват жизнеността и трябва да съставляват 98% от чревната флора на здравите хора. Те заедно са необходими за постигане на оптимално здраве на храносмилателния тракт, за укрепване на черния дроб и кръвта и за повишаване на естествените ни защитни сили.
В идеалния вариант трябва да избягваме фактори, които могат да нарушат бактериалната ни екосистема. За повечето хора това е невъзможно. Антибиотици, кортизон, противозачатъчни, алкохол, кофеин, хлорирана или флуорирана вода, консервирани храни, наситени с въглехидрати и мазнини менюта, както и напрегнат живот могат да увредят полезната храносмилателна флора.
Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на добро здраве. То може да допринесе за преодоляване на разстройващия ефект, който създават в храносмилателната ни система диетите, заобикалящата ни среда и психическият стрес.
Да вземем например антибиотиците - по правило те нарушават състоянието на нормалната чревна флора, защото покрай вредните бактерии убиват и част от полезните. На мястото на полезните бактерии тогава се заселват вредни бактерии, паразити или гъбички и така се получава дисбактериоза. Тя е особено опасна при децата и при хора с по-отслабен организъм. Протича скрито и коварно и е следствие от порочния кръг - предписват се още антибиотици уж за изтребване на поредните вредни микроби, те пък още повече нарушават екологията на червата и т.н.
Ето защо е разумно след всеки прием на антибиотик да се приемат Ацидофилус и Бифидус за една-две седмици, до пълно възстановяване и стабилизиране на състоянието на полезната чревна флора.
Възстановяването на полезните бактерии в червата ни предпазва от кандидоза, колиентерит, холера, дизентерия и други дисбактериози.
Лактобацилус Ацидофилус
Тази бактерия е приятел на човешкия организъм. Съдържа се в някои ферментирали млечни продукти и хранителни добавки. Когато се приема в достатъчни количества, тя се заселва в храносмилателната и пикочно-половата система и подобрява екологията на червата.
·         Не допуска развитието на болестотворни микроби, като пречи на залавянето им за стените на червата, променя рН и кислородното съдържание и произвежда бактерицидни вещества (водороден прекис, млечна и оцетна киселина и др.);
·         произвежда ензими, в това число галактаза, която е необходима за усвояването на млечната захар - така може да се помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета;
·         предпазва червата, пикочните пътища и половата система от бактериални и гъбичкови инфекции;
·         намалява образуването на канцерогени в червата и не позволява развитие на вредни бактерии там;
·         намалява диарията след подлагане на радиация или химиотерапия;
·         намалява нивото на вредния холестерол.
Лактобацилус Бифидус
Това е другата благотворна бактерия, която е нормален обитател на дебелото черво. Тя подобрява храносмилането и усвояването на белтъците и мазнините, както и задържането на минерали като фосфор, калций и желязо. Премахва запека и така подпомага изчистването на червата и възстановяването на черния дроб. Намалява алергичните реакции към мляко. Участва в разграждането на някои канцерогени вещества, намалява нивото на вредния холестерол, произвежда хормони и витамините В и К.
В комбинация със синьозеленото водорасло AFA, пробиотиците Ацидофилус и Бифидус остават живи и активни до консумацията им. Съчетанието от Ацидофилус, Бифидус и AFA се препоръчва при:
·         Внезапен или продължителен емоционален стрес;
·         Активни и пасивни пушачи;
·         Затруднения в усвояването на основните минерали и витамини от храната
(открива се по влошеното качество на косата, ноктите и кожата);
·         Продължителна употреба на силно хлорирана или флуорирана вода;
·         Странични ефекти от употреба на антибиотици, стероиди, хормони и пр.;
·         Проблеми с храносмилането - често получаване на запек или разстройство;
·         Бебета на изкуствено хранене или с чувствително храносмилане, колики и пр.;
·         Анемия, авитаминоза, интоксикация на организма, когато се предполага дисбактериоза.
Пробиотици и бебета
Пробиотиците са особено важни през първите две-три години от живота на човека. Бебетата на естествено хранене страдат по-малко от колики и други храносмилателни смущения. Това се дължи на стимулиращия ефект, който майчината кърма оказва върху бифидобактериите. Те трябва да съставляват 99% от чревната флора на здравите кърмачета и са много полезни за здравето на детето, защото:
·         осигуряват защита срещу чревни инфекции, причинявани от Salmonella (хранително отравяне), Shigella (дизентерия) и ентеропатогенни Escherichia coli (колиентерит);
·         произвеждат млечна и оцетна киселина, които пречат на ферментацията и развитието на нежелани бактерии в червата. По-киселата среда в червата индиректно предотвратява развитието на гнилостни бактерии, които образуват токсични амини от аминокиселините.
Много важно за възстановяване на нормалната чревна флора е осигуряването на големи количества Bifidobacteria, особено след лечение с антибиотици. Ацидофилус се препоръчва специално при остри инфекции от ентеропатогенни бактерии - повечето от тях са чувствителни към антимикробните вещества, отделяни от него.
В изпражненията на изкуствено хранени бебета има значително по-малки количества Bifidobacteria в сравнение с естествено хранените. След прекратяване на кърменето те намаляват и постепенно чревната флора се доближава до тази на възрастните.
Научният интерес към Bifidobacteria продължава да расте след като учените доказаха, че естествено хранените бебета са по-малко податливи на инфекции в сравнение с изкуствено хранените. Липсата на конкурентна микрофлора в стомашно-чревния тракт е вероятна причина и за ботулизма. Спорите на неговия причинител се поглъщат чрез домашен прах, пръст и мед. Бебетата обикновено нямат достатъчно ниво на стомашна киселинност, за да разрушат този тип патогенни бактерии, както това става при възрастните. Bifidobacteria предотвратяват нахлуването в чревния тракт на тези и други болестотворни бактерии, които ги конкурират за хранителни вещества и място за закрепване. Освен това те произвеждат антимикробни вещества, пречещи на развитието на широкоразпространените патогени.
Приети чрез храната, Bifidobacteria водят до по-голямо наддаване на бебетата поради по-добро усвояване на белтък. Те подпомагат също усвояването на калция и други минерали и витамини. С тяхна помощ се произвежда лактаза (ензим, необходим за усвояване на млякото).
Бебетата получават Bifidobacterium infantis и други полезни микроорганизми при преминаване през родовия канал. Тези бактерии навлизат през устата на бебето в червата и се прикрепват към стените им преди други, неприятелски микроорганизми от външния свят, да направят същото. Кърменето също помага за развитието на Bifidobacteria, особено на Bifidobacterium infantis.
Дисбактериоза
Бебетата, родени чрез цезарово сечение, нямат възможност за такъв мощен старт с полезни микроорганизми. Ако те са и на изкуствено хранене, чревната им микрофлора е като на възрастни, което не е добре за здравето им.
Чревната флора на бебетата, дори кърмени и здрави, е относително нестабилна. Малки промени в околната среда могат да намалят количеството на благотворните микроорганизми и да се стигне до пренаселване с неприятелски бактерии, с което да се намали резорбцията на хранителните вещества и др. Промени в хранителния режим, ваксинации, обикновени инфекции, дори резки промени във времето причиняват дисбаланс. Антибиотици, кортикостероиди и някои други лекарства силно увреждат микрофлората. Това води до диария, кандидоза (вид гъбично заболяване) и др.
Дори естественото хранене не може да осигури оптимално ниво на Bifidobacterium infantis у бебетата. За последните 20 г. изследователите откриха, че нивото на B. infantis постепенно намалява дори при здрави кърмачета. Bifidobacterium infantis (а не L. acidophylus или други микроорганизми) трябва да преобладава в червата на кърмачетата. Едно изследване на немски специалисти сочи, че за периода 1957-1977 г. броят на Bifidobacteria у естествено хранените бебета е намалял, а патогенните бактерии са се увеличили. Друго тревожно разкритие от същото изследване е, че един вид E. coli, която може да стане патогенна, се оказва резистентна на силно действащи антибиотици. Обяснението на тези промени може би е увеличеното замърсяване на околната среда (въздух, вода, храна) с петрол, радиоактивни вещества, антибиотици, пестициди, и други токсини.
Bifidobacteria в червата намаляват, тъй като са много по-чувствителни от другите видове бактерии.
От 1965 г. досега официално са регистрирани повече от 4 000 000 химични съединения. Между 1965 и 1978 г. повече от 6 000 нови съединения се добавят към списъка всяка седмица. Директно или индиректно тези химикали си проправят път към телата ни чрез въздуха, водата и храната. През 1981 г. от 70 000 произведени химикали 3 000 се прибавят умишлено директно към храната, а други 700 - към питейната вода. Радиацията, пестицидите, алкохола, разрешените и забранени лекарства също могат да се прибавят към списъка на потенциалните замърсители на организма ни.
Само в САЩ се произвежда тревожното количество от 35 милиона фунта антибиотици годишно (тяхната консумация се разпределя между хората и добитъка). Много животни, отглеждани за месо, ежедневно получават антибиотици с храната през целия си живот. Така се създават популации от резистентни на лекарства болестотворни микроби.
Впрочем всяко животно или човек, приемащи антибиотици продължително време, се превръщат в инкубатори на такива резистентни щамове болестотворни бактерии. Ето защо често при хранително отравяне от сурово месо например (което може да бъде животозастрашаващо) лечението с антибиотици не дава желаните резултати.
Напоследък е необходимо да се предпазва от бактерии и вируси дори майчиното мляко. При изследване на майчино мляко в Университета в Небраска е установено наличието на Salmonella, Streptococcus и Herpes-вируси. Това довело до безпрецедентното указание събираното майчино мляко да се пастьоризира с цел предпазване на бебетата от инфекции. Ясно е, че дори кърмата вече не може да се смята за достатъчен вносител на Bifidobacterium infantis в чревния тракт на бебетата.
Добре е B. infantis да се добавя ежедневно към храната на бебетата. Редовният прием на големи количества от тези полезни благотворни бактерии (1 милион до 1 милиард на ден) подсилва допълнително организма като подпомага храносмилателната система при борба с вредните и болестотворни бактерии.
Много е лесно към храната на бебетата да се добавят изсушени при ниска температура полезни бактерии. Те се предлагат заедно с водорасли AFA на капсули. Тези капсули се отварят и съдържащият се в тях прах се прибавя към плодовия сок, който се дава на детето. Ако ли пък то е на диета, прахът се разбърква с малко преварена и охладена до 36ºC вода и се дава с капкомер.
Бебетата могат да приемат бактериите с храната, тъй като при тях, за разлика от възрастните, тези полезни микроорганизми не се унищожават от стомашния сок. По-големите деца и възрастните трябва да приемат бактериите непременно на празен стомах в капсули, които ги предпазват от действието на стомашния сок и се разтварят в червата.
Имунитет и черва
Нормално червата на възрастните съдържат няколко килограма живи бактерии. Количеството и съставът им се определят от приеманите храни и медикаменти, начина на живот, условията на околната среда и пр.
Силата на имунната система до много голяма степен зависи именно от състоянието на червата, тъй като тук се намират Пайеровите плаки - специални струпвания на лимфоцити, чрез които се осъществява най-масов контакт с различни вещества от храната. Интересно е да се отбележи, че докато площта на кожата е само 2 м², вътрешната площ на силно нагънатата храносмилателна система е над 250 м². Ето защо съвсем не е без значение с каква точно микрофлора сме в постоянен контакт.
Здравето много зависи от състоянието на червата. Те най-често боледуват вследствие на неправилен живот и отлагане на токсини. Уврежданията им варират от обикновен колит, през дивертикулит, до злокачествено израждане. Образуващите се в тях токсични материи при разлагането си увреждат целия организъм.
Като се има предвид сериозното влошаване на екологичните показатели на човешкия живот, редовното приемане на достатъчни количества полезни микроорганизми като добавка към храненето е въпрос на здрав разум и далновидност. Резултатите, в профилактичен и в лечебен аспект, са толкова добри, че си заслужава да опитаме, а в случай на увредено здраве това е просто наложително.
Употреба на пробиотиците:
От продукта Acidofilus - по 2 капсули сутрин на гладно 40 мин. преди хранене с чаша изворна или минерална вода (хлорираната чешмяна вода убива полезните Acidofilus-бактерии). Според публикации на Университета в Мериленд, при случаи на вагинална дисбактериоза или вагинална кандидоза се препоръчва освен оралния прием (по 2 капсули, поне 1 месец), Acidofilus да се прилага и локално по 1 капсула вечер за 2 седмици.
От продукта Bifidus complex - по 2 капсули вечер на празен стомах 2 часа след хранене с чаша изворна или минерална вода (хлорираната чешмяна вода убива полезните Bifidus-бактерии).