сряда, 21 декември 2011 г.

Как да се справим с последиците от СТРЕСА ....

- отпадналост, умора, тревожност, депресия, артериална хипертония, инфаркт, инсулт, диабет тип 2, рак и др.

Как се чувствате напоследък? Налага ли ви се да работите прекалено много? Изложени ли сте на стресови ситуации? Знаете ли, че стресът е главният враг на здравето ви? Според СЗО над 90% от всички заболявания са психосоматични, т.е. започват от психиката (стрес) и след това поразяват тялото. Първите симптоми са раздразнителност, напрегнатост, тревожност, потиснатост, импотентност... Уви, повечето от нас не знаят как да се справят със стреса и не признават, че имат проблеми, докато те не ги повалят. Искате ли да научите как въпреки стреса да съхраните здравето си и да се предпазите от болести? Прочетете тази информация!

Притесненията, страхът и тревожността са важни за нашето оцеляване, защото ни подготвят да се справяме с опасностите. Те водят до секретиране на хормона адреналин, който ни подготвя да се борим или да бягаме: сърцето започва да бие ускорено, артериалното налягане и кръвната захар се покачват, и пр. Ако притесненията, страхът и тревожността продължават достатъчно дълго, се стига до хроничен стрес, който лекарите наричат дистрес. Това е болестно състояние, а не адекватна приспособителна реакция.
                      
Кои хора са изложени на риск?
          - Тип А - състезателни, амбициозни, работохолици,    пренебрегващи симптомите на стреса
          - Свръхемоционални - прекалено чувствителни, раними, но несподелящи проблемите
          - Семейно обременени - патологична среда и възпитание, провокиращо стрес
          - Стресогенни събития - икономическа криза, уволнение, дългове, развод, нещастия
          - Негативно мислене - напр. под влияние на лоши новини от вестници, телевизия и т.н.
Симптоми на хроничния стрес:
- телесни: изтръпване, треперене, замайване, световъртеж, крампи на мускулите, зрителни смущения, затруднено дишане и болки в гърдите, присвиване и болки в стомаха и корема, чувство на умора, импотентност и др.
- психологични: слаба концентрация, разсеяност, тревожност, раздразнителност, потиснатост, песимизъм, гняв, тъга, променливо настроение, капризност, плачливост и т.н.
- поведенчески: злоупотреба с храни, алкохол и цигари, висене пред компютъра, избягване на проблемите, търсене на сигурност.
Последствията от хроничния стрес
Тревожността, страхът и депресията могат да провокират бронхиална астма, язва, гастрит, колит, болести на щитовидната жлеза, артрит, хипертония, нередовен мензис, хормонален дисбаланс, импотентност, чести вирусни инфекции, хронична умора и пр. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до пълен срив на защитния механизъм с тежки дегенеративни увреждания на всички органи и системи, диабет тип 2, инфаркт, инсулт, автоимунни заболявания,
рак и др.

ПНЕИ системата и нейното укрепване
Научно доказано е, че психиката ни (П) посредством нервната система (Н) влияе на ендокринната (Е) и имунната (И) система. Ключови фактори в ПНЕИ са хипоталамусът и хипофизата, вегетативната нервна с-ма (симпатикус и парсимпатикус), жлезите с вътрешна секреция (щитовидна, надбъбречни, полови, панкреас), кръвотворният апарат, тимусът и др.

Влиянието на храната върху ПНЕИ
Ако стресът е започнал да ви превръща в мрачен работохолик без желание за секс, с отслабена памет и разклатени нерви, страдащ от разсеяност, нарушена концентрация на вниманието, сърцебиене, киселини и болки, може би е крайно време да обърнете внимание на храненето си и да спазвате някои препоръки.

Закуска за шампиони: овесените ядки са богати на витамини В и Е, магнезий, фибри и бавни въглехидрати, които стабилизират енергията ни. Суперхраната АкваСорс с активиран ечемик е още по-добра, защото е обогатена с десетки полезни съставки - опитайте я!
Не пропускайте хранения: Закуска, обяд, вечеря и две хапвания към 10 и 16 ч. Малки порции храни с нисък гликемичен индекс, за стабилна кръвна захар и достатъчно енергия.
Повече магнезий: той стабилизира нервите, регулира кръвната захар и помага при стрес. Съдържа се в зелените храни (особено микроводораслите), ядките (бадеми), семената (киноа) и зърнените храни (овес, ечемик).
Витамини и минерали: важни за доброто здраве. Ако не сте сигурни в качеството и чистотата на плодовете и зеленчуците, ориентирайте се към водораслите АФА и Спирулина. Има и специални формули с йонни минерали.
Невропептидите (НП): серотонинът успокоява и предпазва от депресия, допаминът ни прави активни и работоспособни, а фенилетиламинът се нарича „молекулата на любовта". Най-добри източници са водораслите АФА.
Суплементация и детоксикация
Сложно ли ви звучи? Просто е! Знаем, че околната среда е замърсена, а много храни (особено готвени и пакетирани) са непълноценни. Затова всички се нуждаем от средства за чистене на токсините и от хранителни добавки (суплементи) - като например...
Зелена енергия - точно това, което трябва на всеки човек, подложен на стрес: чисти от токсини, радиация, тежки метали; набавя органични витамини и минерали; зарежда с енергия („слънце на капсули"); укрепва имунитета (вкл. срещу вируси).
                                
Вашата удобна анти-стрес програма 

Водорасли АФА от АкваСорс: суперхрана №1 в света, еликсир за мозъка и храна за гении, те са идеалното средство против стреса. Подобряват умствената издръжливост и работоспособност, паметта, концентрацията, способността за учене. Подхранват, укрепват, балансират и хармонизират ПНЕИ-системата и особено хипоталамуса и хипофизата, които отговарят за цялостната регулация на организма. АкваСорс предлага най-качествените водорасли АФА с максимално запазена биологична ензимна активност, защото са сушени по най-щадящ метод (биоактивна дехидратация при физиологични температури до 41 градуса по Целзий).

Какво ще усетя, когато приемам АФА? Отначало нищо особено, освен горчив вкус и характерен мирис (ако не ги гълтате на капсули). След няколко приема обаче умът започва да работи по-добре, човек се чувства по-бодър, наспива се по-добре, умората, депресията и тревожността отстъпват и се появява усещане за благополучие и стабилност.
Супер Анти-оксидант: с пикногенол, гинко билоба, зелен чай, червена боровинка и други съставки с укрепващо действие върху мозъка, очите, кръвоносните съдове и всички клетки на тялото. Предпазва от свободните радикали (СР), които са основната причина за остаряването и много болести (в това число и рак). СР се увеличават при стрес и натоварване, тютюнопушене, работа и живот в замърсена градска среда, радиация, летене със самолети и др.

Есенциални мастни киселини: студено пресовани от 20 вида полезни ядки и семена, източник на Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини, жизнено важни за мозъка, съдовете, хормоналния баланс и всички клетки.
Коензим Q10 с хром и АФА: „чудото за сърцето" Q10 помага на клетките да произвеждат енергия. Увеличава работоспособността, дава сили, удължава живота, нормализира кръвното налягане, увеличава мъжката потентност. Хромът регулира апетита и е полезен за хора, които искат да отслабнат, както и за предразположени и страдащи от диабет тип 2.

Лайтън-ъп: вкусен протеинов шейк с водорасли АФА, L-карнитин, Q10, бадеми и киноа, обогатен с витамини, хром, йод и други минерали. Приготвя се за секунди, а ви държи сити за часове. Лек обяд, след който се чувствате бодри и работоспособни, а и можете да свалите няколко килограма на месец без усилие. Идеален за обездвижени пълни хора, работещи предимно с ума си, напр. на компютър.

Колактив-3: Тройна комбинация за здраве, младост и сили: Коластрата осигурява антитела срещу 20 вида микроби, както и растежни фактори, които възстановяват и подмладяват всички тъкани, лактоферинът спира развитието на бактериите и помага за образуването на хемоглобин, ацидофилусът е много важен пробиотик. Повишава имунитета и предпазва от лошите последствия на стреса.
Кои продукти да избера? Зависи от това, какво е най-важно за вас. Всеки от тях може да ви помогне да се почувствате по-добре, а комбинирането на няколко е още по-полезно.