петък, 4 октомври 2013 г.

AQUASOURCE ОРГАНИЧЕН ВИТАМИН D

АкваСорс Органичен Витамин D + калций
Витамин D е жизнено важен витамин, който се образува в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи UVB на слънчевата светлина. Повечето хора обаче прекарват деня си на закрито, зад стъкла, през които UVB лъчите не минават. Другите, които работят навън, са по-облагодетелствани. В световен мащаб се смята се, че до 50% от населението (а според други източници до 75%) не получава достатъчни количества Витамин D. 

А как стоят нещата с недостига на Витамин D в България?
Отговор ни дава Национално представително проучване на честотата на най-разпространените ендокринни заболявания и състоянието на витамин D сред населението, проведено през януари 2012. Проучването установява, че над 76% от българите имат недостиг на витамин D. 

На нашата географска ширина ултравиолетовите лъчи тип Б (UVB) достигат до нас само през месеците от май до август, но не през целия ден, а само около обяд, когато слънцето е най-високо над хоризонта. От септември до април слънцето е толкова ниско над хоризонта, че UVB лъчите не достигат до северното полукълбо. За сметка на това UVA лъчите, които се свързват с рака на кожата, достигат до нас целогодишно и минават през стъклата на прозорците. Освен това често, поради силното слънце, ние съзнателно се предпазваме с дрехи или кремове с висок слънцезащитен фактор, което допълнително намалява синтеза на витамин D. Установено е, че слънцезащитен крем с фактор 8 намалява синтеза на Витамин D в кожата с 95%, а крем с фактор 15 - с 99.9%.

Източници на Витамин D:
Освен от Слънцето, Витамин D се набавя лесно и от храната. Основен източник са тлъстите риби - дива сьомга и сардина, по-малко скумрията, но те съвсем не са масова храна за България. Малки (но недостатъчни) количества от витамин D постъпват в организма и при консумация на черен дроб и яйца. За вегани и вегетарианци – диворастящите гъби могат да доставят до 100% от необходимата дневна доза, но това също е храна, която трудно може да се включва в ежедневното меню в достатъчни количества. Затова, сигурен начин да си набавим нужните количества витамин Д е редовният му прием като хранителна добавка.

Какво представлява Органичният Витамин D с калций на АкваСорс?
Опитът на AquaSource показва, че организмът винаги преработва по-добре естествено добитите храни, отколкото синтетичните продукти. Поради тази причина и в този продукт са осигурени витамини и минерали от напълно натурални източници с минимална външна намеса или обработка.

Открихме, че възможно най-добрият източник на витамин D са органичните гъби на прах. Това са специални гъби, които осигуряват много чиста и силна форма на витамин D2. Те се отглеждат без пестициди и с минимална обработка, за да се осигури органично сертифициран прах, подходящ за вегани и вегетарианци, без използването на животински продукти.

Като естествен източник на калций са избрани червените водорасли (sp.Lithothamnion). Те са рядък вид водорасли, известен като „най-добрият природен източник на калций“. Обитават ограничени територии в близост до чистите брегове на Ирландия и Исландия.

Органичната алфалфа (люцерна) е идеалната съставка, която допълва двата основни компонента, като отличен източник на много минерали и
микроелементи, подпомагащи имунитета.

Ползи от АкваСорс Витамин D с калций:
·           Витамин D има съществена роля в усвояването и метаболизма на ключови минерали (особено на калция и фосфора в кръвта и костите), както и на правилната им работа;
·           Синергичната комбинация на витамин D и калций подпомага поддържането на здрави кости и зъби и предотвратява остеопороза;
·           Съчетанието на Витамин D и калций подпомага функцията на мускулите и предотвратява мускулната слабост и болки;
·           Калцият допринася за нормализиране на енергийния метаболизъм, невротрансмисията, съсирването на кръвта и нормалното действие на храносмилателните ензими;
·           Витамин D регулира кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания (инфаркт);
·           Повишава ефективността на имунната система срещу различни болестотворни микроорганизми. Оптималните количества на витамина в кръвта са сигурен гарант за по-малко настинки и грип, особено в есенно-зимния сезон.
·           Предотвратява депресията, резките промени в настроението, нарушенията в съня;
·           Способства за предотвратяване на хроничната умора;
·           Намалява риска от възпаления и бактериални инфекции,
·           Има важна роля в процеса на диференциация на клетката и помага за предотвратяване на някои видове рак;
·           Витамин D регулира нивата на кръвната захар и на инсулина и предотвратява развитието на диабет (тип 1 и 2) и инсулинова резистентност;
·           Помага за предотвратяване на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза;
·           Има превантивно действие срещу туберкулоза и епилепсия;
·           Ползи в офталмологията (проблеми с очите).
Най-голяма нужда от добавяне на витамин D чрез храната имат:
·           хора, които не се излагат на достатъчно слънчева светлина и прекарват повече време на закрито и/или покриват кожата си, когато излизат навън;
·           бебета и малки деца под 5 годишна възраст за профилактика на рахит;
·           бременни и кърмещи жени;
·           хора над 65 годишна възраст;
·           хора с по-тъмен цвят на кожата – например от африкански, афро-карибски и южно-азиатски произход.

За да разберете дали получавате достатъчно витамин D от слънцето и от храната, се прави кръвно изследване 25-hydroxy витамин D. Оптималното ниво е между 60 и 80 ng/mg. , макар че и над 50 е приемливо. 
Употреба:
Вземат се 1-2 капсули дневно профилактично.
Капсула: растителна целулоза
Опаковка : 60 капсули

Две капсули от продукта АкваСорс Органичен
Витамин D съдържат:

Аквамин F червени водорасли (sp. Lithothamnium), осигуряващи 170 мг калций   
500mg
21% от ПДДЕС (препоръчвана дневна доза в Европейския Съюз)
Органичен Витамин D от гъби на прах, осигуряващ 1000 IU (25 mcg) витамин D
200mg
 500% ПДДЕС
Органична Алфалфа (люцерна)
260mg