неделя, 9 януари 2011 г.

Хималайска кристална сол


ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТРАПЕЗНАТА СОЛ

Поради неестествената и инертна структура на бялата (рафинирана) трапезна сол, организмът се стреми да я изхвърли. В резултат на това се получава киселинен оток или с други думи – натрупване на излишни течности в тъканите. Организмът използва 23 пъти клетъчната си течност, за да изхвърли само 1 г натриев хлорид. Когато той не може да се справи с излишното количество натриев хлорид, се опитва да капсулова тези неестествени и киселинни елементи далеч от жизненоважните органи под формата на пикочна киселина и целулит. Пикочната киселина се свързва с още натриев хлорид, след което кристализира. Впоследствие тези кристали се натрупват около костите и ставите. Обикновено това е основната причина за появата на ревматизъм, артрит, подагра и камъни в жлъчката или бъбреците. Тези натрупвания след време започват да тровят организма, тъй като не могат да бъдат изхвърлени.
А сега.... розовата СОЛ, която е добра за Вас - ХИМАЛАЙСКА КРИСТАЛНА СОЛ
Презаредете Вашето тяло с пълния спектър от незаменими минерали в йонна форма.  
СТРУКТУРА НА ХИМАЛАЙСКАТА СОЛ
Солта има кубична кристална структура, изградена от светлинни кванти или фотони, които са чиста светлинна енергия. Когато слънцето изсушило първоначално създадените океани преди 250 милиона години, светлинната енергия се заключила в кристалната мрежа и се консервирала. С разтварянето на кристалната сол във вода, кубичната структура се разпада и съхранената в солта енергия се освобождава. Йонизирането на минералите ги прави подходящи за усвояване. Кристалната сол съдържа също и всички енергийни честоти, необходими на организма от биофизична гледна точка, които могат да балансират даден енергиен дефицит.
СОЛЕВ РАЗТВОР
(SOLE – SO-LAY): ОСНОВА НА ЖИВОТА
Сместа от вода и кристална сол, наричана “sole” (sol-lay) има същия състав, като древния океан където е възникнал животът. Този разтвор на сол и вода, известен като солен разтвор, съдържа основните елементи и енергията, необходими за създаването на живота. Течността в женската утроба, в която се развива зародиша, е еднопроцентов солен разтвор (1 част сол към 100 части вода). Древните келти вярвяли, че душата идва от океана и че са създадени в соления разтвор. От там те направили директната връзка между солен разтвор и душа (на английски- sole и soul).
Хималайската кристална сол се е образувала преди 250 милиона години чрез огромни геоложки сили, разразили се в Хималаите. Тя съдържа 84 микроелемента в същата пропорция като в клетъчната течност и кръвната плазма при човека. Тези елементи са в йонна форма, което означава че са готови за усвояване от клетките на тялото. Ежедневното пиене на малки количества “sole” балансира телесните функции (включително кръвното налягане и киселинността) и подпомага елиминирането на отпадните продукти, в това число на тежките метали (живак, олово, арсен и калциране), като ги разгражда на молекулярно ниво.
·         Другите каменни соли не притежават тази първична кристална структура, поради което не могат да свържат елементите в своята структура, нито пък да ги направят достъпни за клетките в организма.
·         Геоложко налягане е позволило на кристала да обедини тези ценни минерали и микроелементи и ги е йонизирало – състояние, необходимо им да преминат през клетъчната стена.
·         Минералите са безполезни, ако не се усвоят от клетката.
·         Хималайската кристална сол, в своето натурално органично и йонно състояние, заедно с естествената си симбиоза, представлява един точно балансиран и бионаличен продукт.
ХИМАЛАЙСКА КРИСТАЛНА СОЛ има безспорни лечебните свойства. Употребява се за:
* Регулиране на кръвното налягане
- Хората, страдащи от високо кръвно налягане неизбежно се опитват да избягват обикновената
трапезна сол.
- Кристалната сол доказано понижава кръвното налягане до 15 минути.
- Соленият разтвор не е лекарство за високо кръвно налягане, а по-скоро има способността да го
регулира.
- Проучвания, проведени в САЩ, сочат, че хората със слаба концентрация на кристална сол в
организма си, са 4 пъти по-склонни към сърдечни заболявания.
·         Пречистване на синусите
·         Гаргара – при инфекция на гърлото
·         Промивки на устата за борба с язви в устата, за възпаления на венците и за избелване на зъбите.
·         Инхалация – да отстрани мукозата от дихателният тракт
·         Промиване на очите
·         Маска за лице – смесете соленият разтвор с глинена маска за лице (Регулира натрупването на мастна тъкан и балансира рН на кожата)
·         Натривки на тялото – смесете фината сол с натурални масла
·         Облекчаване на болки – нагорещена торбичка
·         Лекарство при гъбички на краката
·         За кожни проблеми, травми, ухапвания от насекоми, болки и наранявания 1% - 8% солен разтвор.
·         За детоксикация на организма. 
ПРИГОТВЯНЕ НА СОЛЕН РАЗТВОР (SOLE):
Поставете няколко големи кристала от хималайската сол в стъклен съд с дървен или стъклен капак докато се напълни до 1/3 или 1/2. Добавете изворна или пречистена/филтрирана (но не преварена) вода, докато съда се напълни. За да се разтвори, на солта са и нужни 2-3 дни. Когато водата повече не може да разтваря солта, на дъното ще останат неразтворени кристали. На този етап разтворът става наситен на 26% и е готов за консумация. За да поддържате наситен разтвора в съда, добавяйте вода и сол, като на дъното винаги трябва да има неразтворени кристали. 
ПОЛЗИТЕ ОТ ПРИЕМАНЕТО НА СОЛЕН РАЗТВОР
·         Соленият разтвор осигурява на организма природна енергия, съхранена в кристалите, която организмът може да задържи до 24 часа.
·         Соленият разтвор може да неутрализира дисбалансираното рН, което е причина за различни симптоми като умора, отпадналост и проблеми с кръвообращението
·         Соленият разтвор може да подпомогне разтварянето и отстраняването на замърсители и натрупани токсини, които водят до различни ревматоидни болки и калцирането на органи и мускули.
·         Соленият разтвор може да подпомогне неутрализирането на пристрастявания.
·         Соленият разтвор подпомага пречистването на организма, което води до по-здрава и красива кожа.

Жизнена напитка “СОЛЕН РАЗТВОР”
Една чаена лъжичка 26 %-ен разтвор в 250 мл изворна вода сутрин преди закуска. За да бъде по-ефикасен соления разтвор е добре да се приема ежедневно. Тъй като организмът се лекува ритмично,то и ползите са по големи. От биохимична гледна точка, стомахът и червата се стимулират за минути, което от своя страна стимулира храносмилането и обмяната на веществата. Избягвайте преработената сол.
ПРИЛОЖЕНИЯ НА ХИМАЛАЙСКАТА СОЛ

Освен като животворна напитка, 26%-ния солен разтвор SOLE има различни приложения.
Промиване на синусите
Използвайте 1 % солен разтвор като разтворите 1 чаена лъжичка от 26% разтвор в чаша (около 250 мл) хладка вода. Тази концентрация се равнява на физиологичния разтвор и пречиства, без да дразни като морската вода и химическите течности. Ще ви е необходимо и Нети (уред за промиване на носа).
Наведете главата си над мивката и вкарайте в едната си ноздра чучура на Нети (уреда за промиване на носа) или може да ползвате и обикновен стъклен капкомер. Дръжте устата си затворена. Наклонете главата си леко напред и настрани. Разтворът ще потече през ноздрата нагоре към синусите и ще излезе през другата ноздра. Повторете тази процедура и от другата ноздра.
Този 1%-тен разтвор е отличен и за гаргара при поява на инфекции на мукозните мембрани на носа, устата и гърлото. Също така е полезен и за промивки на, устата за борба с язви в устата, възпаления на венците и за избелване на зъбите. 
Инхалация със солен разтвор:
Напълнете широк съд (тенджера или дълбок тиган) с 2 литра вода и дишайте докато тя се изпарява.
Добавете 20 г. хималайска кристална сол и бъркайте докато се разтвори. Покрийте главата си с голяма кърпа, докато я държите над съда на разстояние достатъчно, за да не се изгорите.
Дишайте дълбоко около 10 до 15 минути.
За около 30 минути респираторната система обгражда замърсителите със слуз, след което ги изхвърля чрез кашляне. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно, колкото е необходимо.
Измиване на очи
Грижливо почистете грима си.
Сипете 1 % от соления разтвор (1 чаена лъжичка от 26% разтвор в 250 мл вода) в съд за миене на очите, наведете се напред, като държите съда близо до долния клепач, за да не се излее течността.
Внимателно повдигнете главата си нагоре и назад, докато измивате с разтвора окото си, като многократно го отваряте и затваряте, за да може соления разтвор да насити окото.При отваряне въртете очите си в продължение на няколко минути.
Компреси
Компресите със солен разтвор облекчават болката при навяхване.
- При открити рани да се използва 1% разтвор
- При наранявания се използва 3%-10% разтвор
 Гъбички на краката
  • Пийте чаша солен разтвор всяка сутрин
  • Започнете да се храните с алкални храни без консерванти
  • Потопете краката си в 10% солен разтвор и увеличавайте до наситен разтвор (26%)
Солена блуза
За детоксикация
За заздравяване на бронхите
3% ратвор
60-90 минути
Солени чорапи
  • За лечение на подагра
  • За хронично студени крака
  • 3%-5% солен разтвор - 60 минути
ДЕТОКСИКАЦИЯ СЪС СОЛ
·         Когато тази праисторическа хималайска кристална сол се използва като сол за вана за детоксикация, представлява изключително ефикасен начин за хомеопатично поддържане на кожата и по естествен начин облекчава много кожни състояния
·         Разтворени във водата във ваната, солта и микроелементите се връщат към естественото си състояние от преди милиони години
·         Кожни състояния като акне, екзема, псориазис и обриви могат да се повлияят положително при използването на натурални продукти от сол за вана
·         Потапянето във вана с хималайска сол е добре познато и препоръчително за облекчаване на мускулни болки, умора, както и при ревматизъм и кожни заболявания
Пречистваща солена вана
·         За разлика от обикновените вани, където влагата се отнема от кожата, ваната със солен разтвор дава възможност на солта да се натрупа в горния слой на кожата, като по този начин я запазва добре хидратирана.
·         Алкалният характер на ваната със солен разтвор оставя чувството за мекота и копринена гладкост; 30 минутна вана със солен разтвор има пречистващият ефект на тридневно гладуване!
·         Сипете 400 г хималайска кристална сол във ваната и добавете толкова вода, колкото да я покриете. Солта ще се разтвори през следващия половин час.
·         Останете около половин час във ваната и след това само попийте тялото си ,без да го бършете. Отпуснете се и релаксирайте около половин час.
·         Не слагайте никакви сапуни или добавки във ваната със соленият разтвор.
·         Ако почувствате напрежение по време на взимането на вана, тъй като това е предизвикателство за кръвообращението, можете да потопите само краката си в соленият разтвор.
·         За максимален резултат, повтаряйте процедурата веднъж седмично, в продължение на един месец (четири седмици)
·         Можете да направите почистваща маска като смесите фината сол със зехтин (маслинено олио) или друго натурално олио. Нежно масажирайте сместа върху кожата. Отлично средство за детоксикация. Търкането има почистващ ефект и прави кожата чиста, стегната и хидратирана.
Здравословна сол
·         Не всички видове сол са създадени еднакви и не всички са вредни за здравето ни
·         Бялата трапезна сол обаче, заслужава лошата си репутация
·         Розовата хималайска сол е изключително богата на минерали - питателна храна, която е 100% естествена, непреработена, нерафинирана и незамърсена. Няма нищо добавено против втвърдяване, без химикали за почистване и други съставки – розовата хималайска сол е “добра сол"